Ako sa možno učiť jazyky

Nájdené: 7
Každý, kto sa učí jazyk, môže vždy niečo vylepšiť – okrem absolvovania jazykových kurzov – bez ohľadu na to, či je začiatočník alebo pokročilý. Nasleduje niekoľko užitočných tipov a nástrojov vychádzajúcich zo skúseností učiteľov a študentov.
Vyberte si metódu. Existuje toľko rôznych prístupov a metód učenia sa, napríklad výučba v triede, samoštúdium a telefonické kurzy, kurzy v zahraničí v danom jazykovom prostredí, virtuálne učenie a pod. Namiešajte si, čo vám vyhovuje.
S ovládaním cudzích jazykov sa spája istý nádych geniality. Viacjazyčnosť však nie je len výsadou akademikov a lingvistov zahrabaných v knihách – aj mnoho európskych celebrít ovláda viacero rečí. Vezmime si futbal – šport, ktorý sa bežne nespája s jazykovým nadaním, ale je plný hráčov, ktorí plynule hovoria niekoľkými jazykmi.
Naučiť sa nový jazyk, podobne ako naučiť sa hrať na hudobný nástroj, si vyžaduje isté úsilie, ale oplatí sa to. A cesta do cieľa môže byť rovnako radostná ako samotný cieľ, čo môže potvrdiť každý, kto sa na ňu vydal.
Niektorí ľudia sa jazyk naučia na čisto praktické účely. „Po francúzsky som sa naučil zo striktne profesionálnych dôvodov a ako prostriedok komunikácie s obyvateľmi krajiny, kde žijem,“ hovorí Angel, bulharský špecialista na IT, žijúci v Belgicku.
Ľudia, ktorí sa ešte nevydali na cestu
učenia sa cudzích jazykov, môžu pociťovať
obavy alebo strach, ako keď sa na
more díva človek, ktorý nevie plávať.
Štúdium jazyka sa trošku podobá tomu,
keď sa človek učí plávať – po prvom
ponorení to už ide prekvapivo rýchlo.
Veľa ľudí od učenia jazyka odradí pocit, že naučiť sa všetky slovíčka a gramatiku by im trvalo celý život. Dôkazy však hovoria o tom, že väčšina ľudí si pri správnom prístupe a motivácii dokáže osvojiť aspoň základné ovládanie cudzieho jazyka.
© Európska únia
Privacy Policy