6. Len sa ponoriť

Ľudia, ktorí sa ešte nevydali na cestu
učenia sa cudzích jazykov, môžu pociťovať
obavy alebo strach, ako keď sa na
more díva človek, ktorý nevie plávať.
Štúdium jazyka sa trošku podobá tomu,
keď sa človek učí plávať – po prvom
ponorení to už ide prekvapivo rýchlo.

Hoci cudzí jazyk si dokážu osvojiť ľudia bez rozdielu sociálneho prostredia a stupňa vzdelania, niektorí si myslia, že je to úloha, na ktorú nie sú pripravení. Veľa ľudí v sebe síce objaví nadšenie pre jazyky, ktoré v nich prebudí učiteľ, no takýto prístup môže vzniknúť v škole, keď človek ešte nedoceňuje hodnotu jazyka a skúšanie ho odrádza. „Škola vás zvyčajne nevybaví na komunikáciu,“ hovorí Caroline, belgická úradníčka. „Skúsenosti zo školy môžu ľudí odradiť od učenia sa jazykov v neskoršom živote.“


Otázka načasovania

Veľkými prekážkami sú často aj požiadavky života. „Vždy mám toho veľa. Nemám čas poriadne študovať,“ sťažuje sa belgický grafický dizajnér Reinald. Veľa študentov však zistilo, že urobiť si čas je neuveriteľne obohacujúce.

Ako demotivačný faktor môže pôsobiť aj ovládanie významného svetového jazyka. „Ak ovládate angličtinu, v podstate už nepotrebujete nič iné,“ pripúšťa Neil, britský redaktor. „Ak sa však posnažíte, preniknete k hlbšiemu potešeniu a porozumeniu.“

Niektorí si myslia, že na učenie sú už príliš starí. „V mojom veku je ťažké naučiť sa jazyk,“ myslí si Daniel, manažér blížiaci sa k šesťdesiatke. Ako však zisťujú milióny študentov v zrelom veku, začať s jazykom nie je nikdy neskoro.


Titulky nie sú potrebné

Nablýskaný svet európskeho kina má celý rad viacjazyčných hviezd, do ktorého patria aj francúzska herečka Juliette Binocheová a herec Jean Reno, britské herečky Charlotte Ramplingová a Vanessa Redgraveová, španielska herečka Penelope Cruzová a herec Antonio Banderas, švédsky herec Max von Sydow a grécka herečka Irene Papasová.

„Mala som šťastie, že ma rodičia vychovali trojjazyčne. S mamou som hovorila po holandsky, s otcom po taliansky a v škole som sa naučila po nemecky. Mojím hostiteľským jazykom je však taliančina,“ objasňuje švajčiarskotalianska herečka a modelka Michelle Hunzikerová.

© Európska únia
Privacy Policy