3. Reč mesta

S ovládaním cudzích jazykov sa spája istý nádych geniality. Viacjazyčnosť však nie je len výsadou akademikov a lingvistov zahrabaných v knihách – aj mnoho európskych celebrít ovláda viacero rečí. Vezmime si futbal – šport, ktorý sa bežne nespája s jazykovým nadaním, ale je plný hráčov, ktorí plynule hovoria niekoľkými jazykmi.

Napríklad bývalý francúzsky kapitán a národný hrdina Zinedine Zidane vie po francúzsky, taliansky, španielsky, arabsky a berbersky. Ruud van Nistelrooy, slávny holandský útočník, hovorí štyrmi jazykmi, pričom jeho rodák „Lucky“ Guus Hiddink, oslavovaný futbalový tréner, ovláda päť jazykov. Keď populárny anglický útočník Gary Lineker, z ktorého sa stal televízny komentátor, hral za Barcelonu, vyjadrenia pre televíziu poskytoval v španielčine. „Učenie sa po španielsky a japonsky ma skutočne bavilo. Spoznávanie nového jazyka môže byť veľká zábava, človek sa veľa naučí o iných ľuďoch a o tom, čím sa riadia,“ povedal.


Zvládanie mobility

Futbalisti majú dobré dôvody učiť sa cudzie jazyky vzhľadom na stupeň ich mobility v medzinárodnom prostredí. „Podľa mojich skúseností, ak idete do zahraničia, ľudia vždy ocenia, ak ste sa posnažili naučiť sa ich jazyk,“ podotýka bývalý hlavný tréner Anglicka, Švéd Sven-Göran Eriksson, ktorý v súčasnosti vedie mexický národný tím.

Aj na európskych tenisových kurtoch sa to hemží hráčmi, ktorí dokážu servovať a smečovať vo viac než jednom jazyku. Patria k nim belgické šampiónky Kim Clijstersová a Justine Heninová, či švajčiarska legenda Roger Federer a Ruska Elena Dementievová.

Viacerými jazykmi sa dohovoria aj športovci v mnohých ďalších disciplínach. „Hoci som známa predovšetkým ako atlétka, moje znalosti cudzích jazykov dodali mojej kariére ďalší rozmer. Pravidelne používam francúzštinu a nemčinu, keď cestujem na európske súťaže,“ hovorí britská maratónkyňa Paula Radcliffeová.

© Európska únia
Privacy Policy